Prof. Dr. Edeltraud Günther
Table of contents
Name
Ms Prof. Dr. Edeltraud Günther
Chair of Business Management, esp. Environmental Management
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To the Chair of Environmental Management and Accounting
RESEARCH FOCUS
The Chair deals with three main questions of environmental management:
- Which general conditions are relevant for the private sector and public facilities? How do they interact with these conditions?
- Which instruments are important for economic-ecological optimisation in the decision-making process of companies?
- How are environmental management and sustainable development correlated?
CURRICULUM VITAE
1984 - 1989 |
Study of Business Administration at theUniversity to Augsburg |
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1989-1994 |
research assistant at the Chair of Accounting and Control at the University Augsburg (Prof. Dr. Dres. h.c. A.G. Coenenberg) and doctorate to a Dr. rer. pol. | |
since 1996 | Professor on the Chair of Environmental Management and Accounting, Faculty of Business and Economics at the TU Dresden | |
08/ 2001 - 02/ 2002 12/ 2005 - 05/ 2016 |
Visiting Professor of Commerce, McIntire School of Commerce at the University of Virginia, Charlottesville, U.S.A. | |
since January 2015 | Visiting Professor at Kobe University, Kobe, Japan | |
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CURRENT PUBLICATIONS
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CURRENT RESEARCH
BERRYPOM – Ressourceneffizienz in der Lebensmittelproduktion
Titel (Englisch)
BERRYPOM – Resource Efficiency in the Food Industry
Kurzbeschreibung (Deutsch)
Der Förderschwerpunkt “SUStainable FOOD production and consumption” (SUSFOOD) der Europäischen Union zielt darauf, die Lebensmittelnutzung nachhaltiger zu gestalten. Eine große Rolle spielt dabei die Verminderung von Abfall auf allen Stufen der Wertschöpfung, bei der Primärproduktion, in der Industrie und beim Verbraucher.
Nachhaltigkeit in der Lebensmittelproduktion, d.h. Abfallvermeidung und die Exploration innovativer Methoden zur Erhöhung der Ressourceneffizienz ist von zunehmender Bedeutung. Die ressourcenintensive Fruchtverarbeitung resultiert in durchschnittlich 70 - 80% Produkt und 20 - 30% Nebenstrom. Diese Reste enthalten üblicherweise wertvolle Zellwandbestandteile und bioaktive Komponenten, werden aber trotzdem vorwiegend als Viehfutter oder in der Biogasherstellung verwendet. Für den Fall einer Einbringung in Lebensmitteln könnten diese gesundheitlich wertvollen Bestandteile in der Humanernährung genutzt werden. Im Projekt BERRYPOM soll der Wert von Nebenprodukten der Beerenverarbeitung (Trester) analysiert, die Extraktion von bioaktiven Komponenten optimiert und aufbereitete Trester in cerealienbasierten Lebensmitteln inkludiert werden, um potenzielle Benefits der Fasern und bioaktiven Substanzen der Trester zu nutzen. Ziel des Projektes ist, bisher als Abfall entsorgte Materialien zu nutzen. Das Projektteam entwickelt Strategien und Technologie zur Nutzung von Beerentrester in der Lebensmittelproduktion. Von besonderer Bedeutung sind dabei die Faserstoffe und die Antioxidantien. Im Rahmen des Projektes BERRYPOM untersucht der Lehrstuhl für Betriebliche Umweltökonomie die Frage, wie das ökologieorientierte Controlling und Instrumente, wie die Materialflusskostenrechnung und der CO2-Fußabdruck genutzt werden können, um die Ressourceneffizienz in der Lebensmittelproduktion zu erhöhen.
Nachhaltigkeit in der Lebensmittelproduktion, d.h. Abfallvermeidung und die Exploration innovativer Methoden zur Erhöhung der Ressourceneffizienz ist von zunehmender Bedeutung. Die ressourcenintensive Fruchtverarbeitung resultiert in durchschnittlich 70 - 80% Produkt und 20 - 30% Nebenstrom. Diese Reste enthalten üblicherweise wertvolle Zellwandbestandteile und bioaktive Komponenten, werden aber trotzdem vorwiegend als Viehfutter oder in der Biogasherstellung verwendet. Für den Fall einer Einbringung in Lebensmitteln könnten diese gesundheitlich wertvollen Bestandteile in der Humanernährung genutzt werden. Im Projekt BERRYPOM soll der Wert von Nebenprodukten der Beerenverarbeitung (Trester) analysiert, die Extraktion von bioaktiven Komponenten optimiert und aufbereitete Trester in cerealienbasierten Lebensmitteln inkludiert werden, um potenzielle Benefits der Fasern und bioaktiven Substanzen der Trester zu nutzen. Ziel des Projektes ist, bisher als Abfall entsorgte Materialien zu nutzen. Das Projektteam entwickelt Strategien und Technologie zur Nutzung von Beerentrester in der Lebensmittelproduktion. Von besonderer Bedeutung sind dabei die Faserstoffe und die Antioxidantien. Im Rahmen des Projektes BERRYPOM untersucht der Lehrstuhl für Betriebliche Umweltökonomie die Frage, wie das ökologieorientierte Controlling und Instrumente, wie die Materialflusskostenrechnung und der CO2-Fußabdruck genutzt werden können, um die Ressourceneffizienz in der Lebensmittelproduktion zu erhöhen.
Kurzbeschreibung (Englisch)
“SUStainable FOOD production and consumption” (SUSFOOD), financed by the European Union, targets food chain optimisation with respect to sustainability and efficiency. One important aspect herewith is the reduction of food waste at all processing chain levels: in primary production, in the industry, and at the consumer level.
Sustainability in food production, which refers to waste reduction and the exploration of innovative ways to increase resource efficiency, is of increasing importance. Fruit processing is a resource-intensive operation that yields, on average, up to 70 - 80% product and 20 - 30% waste. Residues obtained after, for example, juice extraction contain valuable insoluble cell wall fragments and bioactive compounds, but are commonly recycled as animal feed, composted, or utilised for biogas production. If utilised in suitable food products, they could be made available to consumers to improve health. With BERRYPOM it is proposed to analyse the value of berry by-products (pomace), to optimise the recovery of bioactive compounds from pomace material, and to incorporate processed berry pomace in cereal-based foods to take advantage of potential nutritional benefits that originate from fibre and bioactive substances in the pomace. In the project BERRYPOM, extraction methods are evaluated to obtain products rich in phytochemicals. The influence of specific processing steps on antioxidant capacity of pomace will be analysed, and the obtained fibre extracts will be utilised in a number of different cereal-based foods and extruded products. Value can be added to berry processing when strategies and technologies are developed that make berry pomace usable as a food ingredient. Foods rich in, or foods enriched with fibre and antioxidants in the diet contribute to the health status of the consumer. One important aspect herewith is the reduction of food waste at all processing chain levels: in primary production, in the industry, and at consumer level. The Chair for Environmental Management and Accounting analyses how environmental management control systems and instruments like Material Flow Cost Accounting can be used to increase resource efficiency in food production.
Sustainability in food production, which refers to waste reduction and the exploration of innovative ways to increase resource efficiency, is of increasing importance. Fruit processing is a resource-intensive operation that yields, on average, up to 70 - 80% product and 20 - 30% waste. Residues obtained after, for example, juice extraction contain valuable insoluble cell wall fragments and bioactive compounds, but are commonly recycled as animal feed, composted, or utilised for biogas production. If utilised in suitable food products, they could be made available to consumers to improve health. With BERRYPOM it is proposed to analyse the value of berry by-products (pomace), to optimise the recovery of bioactive compounds from pomace material, and to incorporate processed berry pomace in cereal-based foods to take advantage of potential nutritional benefits that originate from fibre and bioactive substances in the pomace. In the project BERRYPOM, extraction methods are evaluated to obtain products rich in phytochemicals. The influence of specific processing steps on antioxidant capacity of pomace will be analysed, and the obtained fibre extracts will be utilised in a number of different cereal-based foods and extruded products. Value can be added to berry processing when strategies and technologies are developed that make berry pomace usable as a food ingredient. Foods rich in, or foods enriched with fibre and antioxidants in the diet contribute to the health status of the consumer. One important aspect herewith is the reduction of food waste at all processing chain levels: in primary production, in the industry, and at consumer level. The Chair for Environmental Management and Accounting analyses how environmental management control systems and instruments like Material Flow Cost Accounting can be used to increase resource efficiency in food production.
Zeitraum
01.05.2015 - 31.10.2017
Art der Finanzierung
Drittmittel
Projektleiter
- Frau Prof. Dr. Edeltraud Günther
Weitere Leiter (außerhalb des Lehrstuhls)
Prof. Dr. Harald Rohm, Professur für Lebensmitteltechnik
Projektmitarbeiter
- Frau Dipl.-Geoökol. Nadine May
Finanzierungseinrichtungen
- Europäische Union
Kooperationspartnerschaft
international
Externe Kooperationspartner
- N. N., University of Huddersfield, Department of Biological Sciences (Großbritannien)
- N. N., Universitat Politécnica de Valencia, Research Group of Food Microstructure and Chemistry (Spanien)
- N. N., Lund University, Department of Chemistry (Schweden)
- N. N., Lincoln University, Department of Wine, Food and Molecular Sciences (Neuseeland)
Website zum Projekt
Relevant für den Umweltschutz
Ja
Relevant für Multimedia
Nein
Relevant für den Technologietransfer
Nein
Schlagwörter
Abfallvermeidung; Ressourceneffizienz; Recycling; Trester
Berichtsjahr
2017